К основному контенту
Оформлення спадщини в Україні.

Оформлення спадщини в Україні - процес не дуже складний, але має свої нюанси за термінами, кількості необхідних документів, а в випадку оформлення спадщини нерезидентами, також особливості надання  документів і сплати податків.
Основними нормативно-правовими актами, що регулюють оформлення
спадщини в Україні є Закон України «Про міжнародне приватне право », Конвенція« Про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах» (для держав, членів СНД) які регулює вступ у спадок іноземним елементом на нерухоме майно, що знаходиться в Україні, Цивільний кодекс України, який визначає терміни вступу в спадщину, регулює спадкування зазаповітом або за законом, черговість спадкування, обов'язкову частку в спадкуванні та т. д., Податковий кодекс України, який регулює
оподаткування при оформленні спадщини.
Найважливішим документом для оформлення спадщини є ЗАЯВА про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається протягом шести місяців з моменту відкриття спадщини. Згідно Цивільного кодексу України, моментом відкриття спадщини є день смерті спадкодавця абооголошення його померлим. Саме з дня смерті починається шестимісячний термін для подачі вищевказаного заяви. Якщо зазначений строк пропущено, то вважається, що спадкоємець не прийняв спадщину, це як правило, призводить до необхідності звернення до суду, і якщо суд визнає, що термін був пропущений з поважної причини, то може визначити додатковий строк для подачі
заяви про прийняття спадщини. (Верховний Суд України не вважає перебування спадкоємця за межами України поважною причиною пропуску строку).
Заява подається за останнім місцем проживання (реєстрації) спадкодавця. Якщо спадкодавець проживав на території іноземної держави, але після його смерті залишилося нерухоме майно на території України, то воно успадковується по законодавству України і заява подається за місцем знаходження нерухомого майна (основної його частини).
Дуже часто спадкоємці помилково вважають, що разом із заявою необхідно подати свідоцтво про смерть та інші документи (заповіт, документи, що підтверджують родинні зв'язки, документи на майно і т. д.) і пропускають шестимісячний термін, намагаючись підготувати або відновити такі. Наявність перерахованих вище документів не є необхідним на початковому етапі і не повинно заважати і відволікати спадкоємця від подачі заяви про прийняття спадщини, їх можна буде подати пізніше (адже найчастіше
їх просто немає в наявності у спадкоємця).
Після подачі заяви нотаріусу, останній заводить спадкову справу і повідомляє спадкоємцю перелік документів необхідний для оформлення спадщини. Ось саме на цьому етапі спадкоємець збирає, оновлює, отримує, відновлює при необхідності, документи. Перелік документів, як правило, залежить від наявності первинних документів спадкодавця, а також від успадкованого майна (спадкової маси).
Також дуже важливим при оформленні спадщини і для сплати податків є визначення статусу спадкоємця - резидент / нерезидент. Резидентом є фізична особа має місце постійного проживання вУкраїна, в разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо знаходиться в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від з'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.
При оформленні спадщини нотаріус має право вимагати документи
підтверджують статус резидента / нерезидента.

При необхідності отримання консультації, вирішенні інших питань щодо оформлення спадщини, фахівець в галузі спадкового права може представити ваші інтереси на будь-якому етапі  спадкування.